Important 30+ SEO Interview Questions 2020

Spread the love
  • 5
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    6
    Shares

In this article of BloggingSlogging, we are providing you Important 30+ SEO interview questions 2020 that will really help to clear any interview or exam related to Search Engine Optimization.

This article is really helpful for everyone who is in the field of SEO. Read the entire SEO interview questions and answers 2020 very carefully because these basic ideas lead you to success.

All the SEO interview questions and answers 2020 are given is very simple language so that every user can get the knowledge and clear the interview. These SEO questions for interviews are given by doing a lot of analysis.

Without wasting time let us discuss interview questions for SEO. All 30+ SEO interview questions and answers are given below, And all the SEO interview questions are gathered with a full review.

30+ SEO interview questions 2020

we are providing more than 30+ SEO interview questions and answers. Read all the questions and answers carefully so that you will get complete information and will easily crack the interview. lets started the bundle of SEO interview questions.

1. What is SEO?

Answer: – SEO or search engine optimization, ranking a website or webpage well in a search engine, if a webpage or website is properly optimized by taking SEO, then that page appears in the top position on the search engine. The purpose of SEO is to increase organic or unpaid traffic to your website or webpage through search engine results.

2. What is On-page SEO?

Answer: – On-Page SEO: In this process of SEO, optimizing the web pages of a website through HTML such as content, keyword density, meta title, and description, page title, URL structure, internal linking, etc are part of On-page optimization.

3. What is off-page SEO?

Answer:- Off-Page SEO: In this activity, for the website, we make a link on the external website, from which the website gets referral traffic. Off-page links can be created in many ways such as blog directory submission, forum submission, social bookmarking, social media engagement, etc. Off-page SEO is included.

4: Types of SEO Techniques?

Answer:- There are two SEO techniques.
🔹White Hat SEO
🔹Black Hat SEO (It is also called negative SEO.)

5. Name other search engines other than Google?

Answer: – Some popular and commonly used search engines are Bing, Yahoo, Baidu, and Yandex, etc.

Read More: SMO in Digital Marketing

SEO interview questions and answers 2020

6. What is crawling?

Answer:- Crawling: is a process through which the pages of the search engine’s website are collected through its crawler/bot. In simple words, the crawler identifies the study of the website, web pages, links, and content of the website at the level of its crawler/bot.

7. What is Indexing?

Answer:- Indexing: When a website’s database is indexed in the search engine, traffic and search queries are released on the website’s pages. This indexing is one of the most important processes for any website.

8. Explain the importance of keywords in SEO?

Answer: – The keyword words indicate what content is published on the webpage, about SEO is the first task of a keyword to optimize a website because only a user reaches your website after searching the keyword in the search engine.

9. What should be the procedure to do keyword research?

Answer: – Keyword research can be a long and elaborate process, below are some steps for keyword research.

🔹If you are doing some research, then the first step is to analyze the category of the website, what about the content or service of the website, then in the search engine, you looked at the website of the competitor and there he saw what related to your service. After studying which keyword is used on your website and webpage, you should prepare a bucket of your keyword list.

🔹In the first step, search for many words related to the keywords collected and what kind of keywords you can create from those keywords for one page.

🔹In the third step, you should prepare a list of long meaning long-tail keywords, which people search more often and are similar to your primary and secondary keywords.

🔹In the fourth step, you can use any tool like Google Adword and Ahref. In this tool, you can create a list of the right keywords for your website. Google Ahref is a very good tool for keyword and competitive analysis for free.

10. What should be the limit for description and title tag?

Answer:- Meta Description: The limit of Meta description content should be between 150 – 160 characters.
Title: The title tag should be between 50 to 60 characters.

SEO interview questions for fresher

11. What is Internal Link?

Answer:- In website post or web pages we link the particular keyword with another link of the same website which is called an internal link.

12. What is an outbound link?

Answer:- In your post when you give the link for other websites that link is known as outbound linking.

13. What is structured data?

Answer:- If one of your webpages is getting ‘rich snippet’ selected in search engine result, then it tells that structured data is integrated on this page. In simple words, a special code is needed for structured data, which can be improved by improving the SERP of a web page, it is easily understood by search engines and is also good for rocking.

14. What is Anchor Text?

Answer:- If a hyperlink is visible on a text, it will be called an anchor text. Anchor texts are valuable for SEO and are often used as backlinks on other websites. Anchor text related to the webpage has a very positive effect on the search engine performance of a website.

15. How would you optimize a website for SEO?

Answer: – The following point is to optimize the SEO of any website.

The first point is the analysis of the relevant and accurate keywords for the web page.

🔹Beginners must adopt long-tail keywords for articles.
🔹High-quality content that is between 1200 to 1500 words as well as optimizes by keywords.
🔹On-page and off-page optimization of the website should be done.
🔹More and more high-quality backlinks like web 2.0 and guest posts.
🔹Mobile Responsive Design
🔹Page speed

SEO interview questions and answers for freshers

16. What is Keyword density?

Answer:- Keyword density means what percentage of keywords you have used on your webpage compared to the total words on the page. Keyword density is very helpful in optimizing web page content. Do not use too much keyword proofing in keyword webpage content. A correct keyword density can range from one to three percent.

17. What are long-tail keywords?

Answer:- To identify a long-tail keyword correctly, you must first identify the main keyword. The main keywords are short-tail keywords in a way and daily and more searched keywords (eg, phone online) making long-tail keywords search more specific, such as phone under 2000 rupees).

18. What are Canonical URLs?

Answer:- When any similar content is published on any other page, in that case, we use canonical URLs, avoids the problem of duplicate content on the canonical webpage, and any future search engine penalty. Rescue can happen.

19. What is Meta description?

Answer:- Meta description is  HTML tag in the source of a web page. The meta description can be between 155 to 160. It is a small content about a web page.

20. What are alt-attributes used for?

Answer:- Alt-attribute is an HTML tag used on an image that tells Google what the image posted on the web page tells about because Google reads the text and not the image for this process. Applying alt-attribute is very important and necessary for page optimization.

SEO interview questions analyst

21. What is backlinking and why is it beneficial in SEO?

Answer:- A backlink is a kind of hyperlink that we take from other websites. Creating backlinks in SEO is very important for the ranking of a website because if the backlinks of the website are as accurate and quality as the website, it will be helpful in ranking and traffic of the website. Backlinks is the key factor for increasing domain authority.

22. What are the different ways to do backlinking?

Answer:- To make backlinks, we do forum postings, blog commenting, guest posts, bookmarking, profile backlinks etc.

23. What are the ranking factors required by SEO?

Answer:- The ranking factor of SEO is many but some of the main factors are:

🔹Quality content
🔹Relevant Covers
🔹Secured website
🔹Mobile friendly
🔹High-quality Backlinks

24. What is Panda update?

Answer:- Panda Update: Panda Update is Google’s algorithm that lowers the rank of the website if a website has incorrect and duplicate content published and has acted against Google’s guidelines, then the Panda update on that website will have more There are estimates.

25. What are Penguin updates?

Answer:- Penguin Update: Penguin Update is also a machine learning algorithm, which was launched to penalize the website which contains Spammy Backlinks and Low-Quality Backlinks.

SEO interview questions for 1-year experience

26. What is Google Hummingbird?

Answer:- Hummingbird is the opposite update from Panda and Penguin. This algorithm came in the year 2013 in this sub-page, the information contained on Google is topped up which makes it easier for the user to read and understand.

27. What is Domain Authority and why is it necessary?

Answer:- Domain Authority or DA is important to rank high on a website. Domain Authority is between 1 to 100. It is correct to have a high score in Domain Authority. DA of a website shows what the quality of the website is and its backlinks are created from the right place.

28. What is RankBrain?

Answer:- Ranking the brain is an artificial intelligence program developed by Google. The ranking brain uses machine learning to publish its data more accurately.

29. What is an XML sitemap?

Answer:- XML (Extensible markup language) Sitemaps is a list of URLs that can be of any website. This URLs list is a machine-redundant format, which allows search engines to crawl the website’s URLs.

30. What is AMP and why is it useful?

Answer:- AMP (Accelerated Mobile Pages) is a kind of open-source coding framework that was launched by Google. AMP is used to speed up the website and make mobile responses; it is only useful for mobile.

AMPs setup is very important for a website because it not only increases the speed and mobile response of the website, but it also makes a difference in the bounce rate and SEO of the website.

31. Briefly describe organic, referral, and Paid Traffic.

Answer:- 🔹Organic Traffic – When a user lands on your website after searching a keyword from the search engine, it counts in organic traffic.

🔹Referral Traffic – When a visitor reaches your website with the help of a hyperlink or backlinks from another website, it is added to the referral traffic.

🔹Paid Traffic – This is the traffic when a visitor reaches your website by clicking on a sponsored link or sponsor banner, the search engine also has the initial results paid, which is called ‘paid’ search engine marketing & paid social media marketing campaigns.

These are the all SEO interview questions we are provided to you so that you can boost your knowledge. In the future, we will provide you more SEO interview questions in very easy language.

Read more: Difference between SMO and SMM

 

Conclusion

I have a lot of questions and answers related to SEO interview questions and answers but I can’t manage all the questions on single blogs because already it’s too long articles.

we will bring the series on  SEO interview questions and answers 2020 because this is one of the top recommended articles in the next articles of SEO interview questions and answers we will cover more than 100 questions.

Hope you all like this article on SEO interview questions and answers 2020 .if yes then please comment below and share as much as you can. In the future, if I get a good response to these articles I will probably bring more SEO interview questions and answers 2020 for you all thanks.


Spread the love
  • 5
  •  
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    6
    Shares
Avatar

Bikash Chhetri

Seasoned Digital Marketer with 1 year of experience building & implementing strategies focused on SEO, SMO, Link Building, and Keyword Research for small to medium size websites.

You may also like...

4 Responses

  1. July 21, 2020

    […] Read More: SEO Interview Questions and Answers […]

  2. July 28, 2020

    […] Read More: SEO Interview QUestions […]

  3. August 4, 2020

    […] Read More: SEO Interview Questions […]

  4. August 9, 2020

    […] Read More: SEO Interview Questions […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *